

W wielu rodzinach dorośli pracują z dala od domu i dlatego jest mało czasu na przygotowanie jedzenia na bazie świeżych składników. Przemysł spożywczy oferuje produkty, które zaspokajają wiele różnych potrzeb: np. w pełni przygotowane dania gotowe, które można podgrzać w kuchence mikrofalowej w ciągu kilku minut.
Firma cateringowa z polecenia
Nowoczesne przetwórstwo żywności poprawia również jakość życia osób cierpiących na alergie, cukrzycę i innych osób, które nie mogą spożywać niektórych popularnych składników żywności. W przetwórstwie spożywczym można również dodawać dodatkowe składniki odżywcze, takie jak witaminy. Więcej informacji uzyskasz na stronie:
Każde przetworzenie żywności może zmniejszyć jej gęstość odżywczą. Ilość utraconych składników odżywczych zależy od pożywienia i metody przetwarzania. Na przykład, ciepło niszczy witaminę C. Dlatego owoce w puszkach zawierają mniej witaminy C niż ich świeże alternatywy. USDA przeprowadziła w 2004 r. badania nad zatrzymywaniem składników odżywczych, tworząc tabelę żywności, poziomów przygotowania i odżywiania.
Nowe badania podkreślające znaczenie bogatego środowiska mikrobiologicznego w jelicie dla zdrowia ludzkiego wskazują, że obfite przetwarzanie żywności (a nie fermentacja żywności) stanowi zagrożenie dla tego środowiska.
Stosowanie dodatków do żywności stanowi kolejny problem w zakresie bezpieczeństwa. Zagrożenia dla zdrowia poszczególnych dodatków są bardzo różne w zależności od osoby, na przykład stosowanie cukru jako dodatku zagraża cukrzycy. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zezwalał na stosowanie dodatków do żywności (np. substancji słodzących, konserwantów, stabilizatorów) na określonych poziomach w określonych produktach spożywczych.
Firma cateringowa z wyszukiwarki
Zatwierdzone dodatki otrzymują numer E (E dla Europy), który upraszcza komunikację na temat dodatków do żywności zawartych w wykazie składników w odniesieniu do wszystkich języków używanych w UE. W miarę poznawania skutków dodatków chemicznych wprowadza się zmiany w przepisach i praktykach regulacyjnych, aby uczynić taką przetworzoną żywność bardziej bezpieczną.
Przetwórstwo spożywcze jest zazwyczaj procesem mechanicznym, który wykorzystuje w procesie produkcyjnym urządzenia do wytłaczania, mieszania, mielenia, krojenia i emulgowania. Procesy te niosą ze sobą szereg zagrożeń związanych z zanieczyszczeniem.
Takie zanieczyszczenia pozostają nad materiałem z poprzedniej operacji, płynami ustrojowymi pochodzenia zwierzęcego lub ludzkiego, mikroorganizmami, odłamkami niemetalicznymi i metalicznymi. Dalsza obróbka tych zanieczyszczeń spowoduje awarię urządzeń i ryzyko połknięcia przez konsumenta.
Przykład: Z czasem używana jest miska mieszająca lub młynek, metalowe części mające kontakt z żywnością ulegają uszkodzeniu i pęknięciu. Tego typu awaria spowoduje wprowadzenie do strumienia produktu małych i dużych zanieczyszczeń metalowych. Dalsza obróbka tych fragmentów metalu spowoduje awarię dalszych urządzeń i ryzyko połknięcia przez konsumenta. Producenci żywności wykorzystują przemysłowe detektory metalu do automatycznego wykrywania i odrzucania wszelkich odłamków metalu.